Öntözőrendszer Téliesítés

Written by Technoconsult Published in

 

Hogyan kell egy automata öntözőrendszert téliesíteni?

Az öntözőrendszer szórófejei a felszín közvetlen közelében helyezkednek el, ezért a hazai klíma miatt mindenképpen szükséges az öntözőrendszerből a víz eltávolítása. Ellenkező esetben a szórófejekben lévő víz télen megfagy, s a szórófejek háza elreped.

A víz eltávolításának kétféle módja van:
- gravitációs víztelenítés, amikor a csőhálózat legmélyebb pontjain kiengedjük a vizet.
- sűrített levegővel való víztelenítés, amikor a sűrített levegő kinyomja a vizet a rendszerből.

A gravitációs víztelenítésre akkor van mód, ha a kivitelezés során a rendszerbe beépítettek kézi vagy automata leürítő szelepeket. A tökéletes módszer a sűrített levegővel való kifúvatás, mely nagyobb öntözőrendszereknél mindenképpen a javasolt megoldás. Ehhez a rendszer méretéhez illeszkedő kompresszorra van szükség. Célszerű a víztelenítést szakembertől megrendelni, mivel a sűrített levegő használatával akaratlanul is károkat tehetünk az öntözőrendszerünkben.

A Technoconsult Kft. kedvező áron vállalja az öntözőrendszerek téliesítését.

 

Mi történik, ha elfelejtettem az öntözőrendszeremet téliesíteni?

Amennyiben csak éjszakai fagyok voltak eddig, de napközben fagypont fölé ment a hőmérséklet, úgy Rain Bird berendezések használata esetén nagy eséllyel nem történt fagykár a rendszerben. Amennyiben napközben sem megy a hőmérséklet fagypont fölé, úgy a rendszerben lévő víz fokozatosan - a talajszinttől lefelé haladva - megfagy. Huzamosabb hideg periódus esetén a táguló jég nagy eséllyel tönkretesz egyes szórófejeket. Tapasztalatunk azt mutatja, hogy a Rain Bird mágnesszelepek nagy eséllyel még ilyenkor sem sérülnek. Extrém hideg időjárás esetén természetesen számítani kell arra, hogy a berendezéseken túl akár a csőhálózat is sérül. Az elmulasztott víztelenítést csak akkor lehet pótolni, amennyiben a hőmérséklet huzamosabb ideig fagypont feletti.

 

Kapcsolat

Technoconsult Vízgépészeti Kft.

2092 Budakeszi, Szürkebarát u.1.

Telefon: +36-23-458-140

Mobil: +36-70-329-6623

info@technoconsult.hu