GYIK

Az öntözőrendszerek a téli fagyok miatt víztelenítésre kerülnek minden ősszel. A beindítással így mindenképpen meg kell várni a tavaszi fagyok végét, ami általában április elejére esik. Ugyanakkor a legtöbb növény a koratavaszi időben nem igényel külön öntözést, mivel a talajban elegendő nedvesség áll rendelkezésre. Általánosságban elmondható, hogy a gyep öntözését elegendő májusban megkezdeni. Ne tévesszen meg minket, ha a tavaszi meleg a talajfelszínt kiszárítja, mivel a gyep gyökérzónája 10-20 cm mélyen helyezkedik el, tehát az ottani nedvességtartalmat kell figyelemmel kísérnünk. Célszerű ehhez egy ásónyom mélyre leásnunk, s a 20 cm mélyen lévő talaj nedvességtartalmát vizsgálnunk.

A legjobb a hajnali időpontban történő öntözés. Ekkor legkisebb a párolgási veszteség, általában a szél is ekkor a leggyengébb. A gombák és kártevők elszaporodásának megakadályozása miatt is az a legjobb, ha az öntözés befejezését követően minél hamarabb kisüt a nap, és felszárítja a növények leveleiről és szárairól a nedvességet.

Az öntözés hosszát a rendszer tervezésekor kell(ene) meghatározni. Ha nem áll rendelkezésünkre adat, akkor az alábbi ökölszabályt használhatjuk a rendszer kezdeti beállításához, amit a későbbiekben pontosítani kell a helyszíni tapasztalatok alapján. Spray típusú szórófejek: 5-10 perc Rotoros forgó öntözőfejek: 15-30 perc Csepegtető öntözés: 45-60 perc

Természetesen igen! Gondoljunk azonban arra, hogy jó terv nélkül nem lehet jó öntözőrendszert készíteni. Tervezéshez segítséget kaphat a Technoconsulttól vagy más profi telepítőtől. Jó terv birtokában megpróbálkozhatunk a saját telepítéssel, azonban célszerű konzultálni szakemberrel.

Automata öntözőrendszerek kivitelezésével több cég is foglalkozik, ahogy a Technoconsult Kft. is. A megrendeléshez lépjen kapcsolatba cégünkkel a 06 (23) 458-140 telefonszámon. 

Az öntözőrendszer szórófejei a felszín közvetlen közelében helyezkednek el, ezért a hazai klíma miatt mindenképpen szükséges az öntözőrendszerből a víz eltávolítása. Ellenkező esetben a szórófejekben lévő víz télen megfagy, s a szórófejek háza elreped. A víz eltávolításának kétféle módja van: - gravitációs víztelenítés, amikor a csőhálózat legmélyebb pontjain kiengedjük a vizet - sűrített levegővel való víztelenítés, amikor a sűrített levegő kinyomja a vizet a rendszerből. A gravitációs víztelenítésre akkor van mód, ha a kivitelezés során a rendszerbe beépítettek kézi vagy automata leürítő szelepeket. A tökéletes módszer a sűrített levegővel való kifúvatás, mely nagyobb öntözőrendszereknél mindenképpen a javasolt megoldás. Ehhez a rendszer méretéhez illeszkedő kompresszorra van szükség. Célszerű a víztelenítést szakembertől megrendelni, mivel a sűrített levegő használatával akaratlanul is károkat tehetünk az öntözőrendszerünkben. A Technoconsult Kft. kedvező áron vállalja az öntözőrendszerek téliesítését.

Amennyiben csak éjszakai fagyok voltak eddig, de napközben fagypont fölé ment a hőmérséklet, úgy Rain Bird berendezések használata esetén nagy eséllyel nem történt fagykár a rendszerben. Amennyiben napközben sem megy a hőmérséklet fagypont fölé, úgy a rendszerben lévő víz fokozatosan - a talajszinttől lefelé haladva - megfagy. Huzamosabb hideg periódus esetén a táguló jég nagy eséllyel tönkretesz egyes szórófejeket. Tapasztalatunk azt mutatja, hogy a Rain Bird mágnesszelepek nagy eséllyel még ilyenkor sem sérülnek. Extrém hideg időjárás esetén természetesen számítani kell arra, hogy a berendezéseken túl akár a csőhálózat is sérül. Az elmulasztott víztelenítést csak akkor lehet pótolni, amennyiben a hőmérséklet huzamosabb ideig fagypont feletti.

Kapcsolat

Technoconsult Vízgépészeti Kft.

2092 Budakeszi, Szürkebarát u.1.

Telefon: +36-23-458-140

Mobil: +36-70-329-6623

info@technoconsult.hu

TECHNOCONSULT HÍRLEVÉL

Naprakészen legfrisseb híreinkből!