Telepítés

Kertünk öntözőhálózatának kivitelezésével esetleg saját magunk is megpróbálkozhatunk. Ehhez cégünk minden segítséget megad a tervektől kezdve egészen az anyagokig.

Kivitelező részlegünk kiskertektől kezdve parkokon és fasorokon át labdarúgó-, baseball- és golfpályákig minden méretű automata öntözőrendszer telepítésével foglalkozik. Az öntözés vízellátása hálózati vezetékről, kútból vagy tóból is történhet.

Lakó- ill. családi ház kertjében az öntözőrendszer kivitelezése általában 3-6 napig tart. Nagyobb rendszerek külön terveket, hatósági engedélyeket kívánnak meg, s kivitelezésük több hónapig is tarthat.

Öntözőrendszer kivitelezésének főbb pontjai

 1. Mérjük fel az öntözendő területet, s készítsünk méretarányos helyszínrajzot!
 2. Jelöljük be az öntözendő területet és a különböző növénykiültetéseket!
 3. Határozzuk meg az öntözéshez rendelkezésünkre álló vízhozamot és a víznyomást! Szivattyús öntözés esetén ezt a jelleggörbe megadja, hálózati víz esetén méréseket kell végeznünk.  Ezt a mérést el lehet végezni a Technoconsult kft. által forgalmazott, igen egyszerű működésű karakterisztikamérővel.
 4. Végezzük el a szórófejkiosztást! Az öntözőfejeknek átfedésben kell lenniük, az egyik szórófejnek el kell tudnia locsolnia a szomszédos fejig. (50-60%-os átfedés) Megjegyzés: Az eltérő vegetációkat és a különböző nagyságú felületeket rendszerint más-más típusú szórófejekkel öntözik be, melyek fajlagos vízkijuttatása különböző.)
 5. A szórófejek táblázatból ismert vízfogyasztását alapul véve becsüljük meg a teljes terület beöntözéséhez szükséges vízhozamot, s hasonlítsuk össze a rendelkezésünkre álló vízhozammal!
 6. Rendezzük öntözési körökbe a szórófejeket! Fontos, hogy a különböző típusú és különböző vegetációt öntöző fejek külön-külön körön legyenek. Egy kör szórófejeinek összfogyasztása nem lehet nagyobb a vízforrás hozamánál.
 7. Alakítsuk ki egy-egy kör csőhálózatát! Az öntözőfejek egy sorba való felfűzését kerüljük, hidraulikailag jobb az elágazó, faágszerű hálózat.
 8. A csőszakaszon maximálisan átfolyó vízmennyiség alapján vízhozam szerint válassza ki a megfelelő szelep- és csőméreteket!
 9. A telepítés az árokkiemeléssel indul. Ajánlott fektetési mélység: 35-40 cm. Ha automata leürítésű rendszer készül,    a mélypontok helyét ilyenkor már tudni kell.
 10. A csőhálózat kiépítése legegyszerűbben szorítógyűrűs PE gyorskötő idomokkal lehetséges. A csövekkel egy árokban vezethetők a mágnesszelepeket vezérlő elektromos kábelek. Csőszereléskor kerülni kell, hogy a csövekbe föld vagy egyéb szennyeződés kerüljön.
 11. A mágnesszelepeket csoportokban célszerű elhelyezni. Fontos a jó hozzáférhetőség és a folyásirányok betartása.
 12. A kész csőhálózatot még a föld visszatöltése előtt nyomáspróbázni kell, s az esetleges szivárgásokat meg kell szüntetni.
 13. Az öntözőfejeket hidránsokkal vagy flexibilis csővel úgy kell felszerelni, hogy a terep szintjével egy magasságban legyenek.
 14. Az öntözőhálózatot függetleníteni kell tudni a vízforrástól. A nyomóvezetékre fagymentes helyen, főelzáró csappal csatlakozunk, s itt alakítjuk ki a leürítő/kifúvatószelep helyét is.
 15. Az árkok visszatöltését gondosan tömörítve, de a beépített csövekre, szórófejekre vigyázva kell végezni. A mélypontokat, ha automata leürítőszelepet építünk be, zsompszerűen kell kiképezni.
 16. A rendszer beüzemelését a hálózat átöblítésével kezdjük, majd az egyes szórófejek szórásképét és öntözési szektorait állítjuk be.
 17. A védett, de könnyen hozzáférhető helyen lévő automatikát elektromosan mind a hálózatra, mind a mágnesszelepekre és az esőérzékelőre csatlakoztatni kell. Az egyes körök bekapcsolási sorrendje ilyenkor határozható meg.
 18. Az öntözés tavaszi beállításakor és őszi leállításakor célszerű átnézni a hálózatot. A rendszer téliesítésének elmulasztása a berendezések tönkremenetelét okozhatja.

Kapcsolat

Technoconsult Vízgépészeti Kft.

2092 Budakeszi, Szürkebarát u.1.

Telefon: +36-23-458-140

Mobil: +36-70-329-6623

info@technoconsult.hu